Voor dag en dauw naar de finale van Lego-League in Groningen

In december had de school van onze zoon een finaleplaats in Lelystad bemachtigd voor de Lego-League in Groningen. J. zat in het team, hij heeft geleerd om een Lego-robot te programmeren. We stonden voor dag en dauw op om naar het hoge noorden af te reizen. Groningen wilde zich profileren als stad van de kennis, maar echt centraal ligt de stad natuurlijk niet. De finalisten waren afkomstig uit heel Nederland.

Het was wel erg vroeg, al om 8.30 uur werden de deelnemers verwacht om hun stand op te bouwen. Kortom, al om 7.00 uur zaten we in de auto met een tas vol gesmeerde bolletjes en pakjes drinken. Het ontbijt vond in de auto plaats. Over een rustige A6 en A7 zoefden we naar het noorden.
De meisjes en jongens hadden goede presentaties voorbereid over ouderen. Ze waren daarvoor naar een verzorgingshuis in Barneveld geweest. Ouders hebben vele uren in het project gestoken, de kinderen hebben zelfs hun vrije woensdagmiddag aan het project opgeofferd. Het was erg spannend, de concurrentie was groot. De leeftijdscategorie was ruim, van groep 8 van de basisschool tot klas 3 van het voortgezet onderwijs. Niet veel bassisscholen bereikten de finale, het groepje uit Zeewolde behoorde echt tot de jongsten.
Tja, wat moet je als ouder en supporter van 8.30 uur tot 18.00 uur in een hal vol kinderen, tieners en Lego-robots en techniekproefjes in Groningen? We besloten om ook maar een eindje te wandelen, we moesten toch even de Martinitoren bekijken! Na 20 minuten en rondvragen bereikten we het centrum, echt als toeristen. De bekende toren werd gevonden, er was markt, er zijn daar mooie oude panden. In een prachtig grand-café aan de markt dronken we koffie en we namen voor de gelegenheid er ook maar een stuk huisgemaakte appeltaart erbij.
's Middags mocht onze zoon de robot een missie laten uitvoeren voor een grote tribune, hij werd gefilmd, waardoor je op grote schermen kon zien wat hij aan het doen was. De robot moest missies voltooien, zoals een tegel op de goede plek leggen, een stoel aanschuiven, een brug oprijden of een kleine bal verplaatsen. Er konden punten worden verdiend met het uitvoeren van de opdrachten. Zelfs het kinderpersbureau uit Zeewolde was van de partij, de beelden worden uitgezonden bij Omroep Flevoland.
Helaas, onze school viel niet in de prijzen. De winnaars mochten naar Paderborn en naar de Verenigde Staten, de kosten waren dan voor rekening van de ouders. Vooraf hadden wij al bedacht dat een reis naar Amerika wel erg kostbaar zou zijn. Na een erg bijzondere ervaring keerden we weer huiswaarts.


De stand van de school, met een kleurrijke poster.

Reacties

Populaire posts van deze blog

In een juichpak kijken naar voetbal van Oranje

Het dagelijks leven op Saba

Wie heeft de pet van tante Jet?