The ladder: oudste toegangsweg naar Saba

The ladder: oudste toegangsweg naar Saba

Eindelijk is het kerstvakantie! In Nederland denk je dan aan sneeuw, schaatsen en oliebollen, op Saba is het zomerweer, zoals altijd. Het was een mooie gelegenheid om "the ladder" af te dalen naar zee en om de tocht terug omhoog te ondernemen.






Vroeger, toen het kleinste vliegveld ter wereld op Saba nog niet bestond en de haven Fort Bay nog niet was aangelegd, was de steile trap van ongeveer 900 treden de enige weg van zee naar boven. Saba heeft een grillige kustlijn, het eiland is bovendien ontzettend steil. Stel je voor: er werden planken voor huizen naar boven gedragen, de Sabanen zeggen dat er zelfs een piano en een auto via de stenen trap omhoog zijn gesjouwd. Op het prachtige eiland staan er dan ook heel veel witte huizen, gebouwd van smalle planken, met rode daken. De planken konden goed aangevoerd worden via the Ladder, kleine schepen vervoerden het hout.


Voor de wandelaar is het een pittige tocht. Naar beneden, naar zee, is het goed te doen. Voor de klim naar boven heb je energie nodig. Een bezoek aan een sportschool is overbodig als je regelmatig een dergelijk pad bewandelt. Puffend en bezweet haalde ik het dorp 'the Bottom"weer, waar ik natuurlijk een bekende met moeder,tante en nichtje tegen het lijf liep. De Sabaanse familie adviseerde mij om een dergelijke actie in het vervolg of 's ochtends vroeg of aan het einde van de middag te ondernemen, wegens de hitte. Alleen bewoners afkomstig uit Europa ondernemen natuurlijk een dergelijke actie midden op de dag! Ik heb ervan genoten, de trails op Saba zijn echt prachtig.


Links: the ladder, foto boven: strand met stenen waar the ladder eindigt.



Reacties

Populaire posts van deze blog

In een juichpak kijken naar voetbal van Oranje

Wie heeft de pet van tante Jet?

Rain, nice! Regenwater op Saba wordt goed gebruikt.