Pannen, tractoren en een roerzeef op de vide-grenier

Het was heerlijk in de Franse Limousin, we hebben genoten van het mooie weer, van het stuwmeer bij de camping, van de wijn en E. at graag entrecotes. In de top-tien van de uitstapjes op vakantie staat bij ons absoluut op nummer één: een bezoek aan een vide-grenier ( vrij vertaald: een lege zolder). Een vide-grenier is een Franse rommelmarkt, maar op de campagne kom je echt de meest vreemdsoortige attributen tegen.
We vonden een mooie vide-grenier bij Uzerche, het evenement werd gecombineerd met het tentoonstellen van oude tractoren. De mannen vinden het prachtig om te kijken en te luisteren naar een dergelijke oude machine, die met veel moeite weer wordt opgestart.
De oude spullen die op kleedjes en tafels liggen doen denken aan een vervlogen periode. Er zijn oude pannen van gietijzer, grote pannen en enorme ketels die op een reusachtig haardvuur thuis horen. In een grote bak is het snuffelen naar haken, ijzeren scheppen, tangen... We kwamen op zondag, een verkoopster zag met een glimlach ons enthousiasme. Ze wilde van haar rommel af, daarom mochten we gedurende vijf minuten uitzoeken voor slechts 50 eurocent per artikel. Daardoor hebben we nu een pan met ronde gaten in de bodem die wordt gebruikt om tamme kastanjes te poffen op het vuur. We eten eigenlijk nooit tamme kastanjes, maar we hebben het gebruiksvoorwerp toch meegenomen naar Nederland.
Ik heb bij een andere verkoper een echte originele roerzeef met de tekst "Moulin Légume"gekocht. Het apparaat is handig als je zelf tomatensoep wil maken met verse tomaten, volgens Karin van "koken zonder pakjes en zakjes." De kinderen vonden nog wagonnen voor de treinbaan. Echtgenoot E. nam allerlei pannen mee, degelijk, van gietijzer. Bijna kocht E. nog een kleine aanhanger, maar dat liet hij toch maar achterwege. De auto was zwaar beladen op de terugweg, maar we zijn weer thuis gekomen. Momenteel is E. druk bezig met het gebruiksklaar maken van de oude pannen, hij vindt zoiets erg leuk om te doen. In de winter ga ik mij storten op het maken van cocq au vin in originele stoofpotten, bijzonder!

Reacties

Populaire posts van deze blog

In een juichpak kijken naar voetbal van Oranje

Wie heeft de pet van tante Jet?

Rain, nice! Regenwater op Saba wordt goed gebruikt.