De tijd berekenen als het nog vroeg is

Het is nog vroeg in de ochtend. De zon schijnt, de vogeltjes scharrelen door de tuin en manlief vertrekt naar zijn werk. "Denk je nog aan de rekensommetjes van J.?" roept hij naar boven. Help, de rekensommen! Vandaag moest het af zijn, anders heeft het arme kind een probleem op school. Iedere week gaat er een papier vol krakers mee naar huis. Gelukkig is J. een kei in rekenen. Maar ik moet er altijd bij zitten, om samen het leerproces te doorlopen.
Acht uur 's ochtends, net wakker:
1. De afstand Gouda-Venlo is 200 kilometer. De auto van oom Piet rijdt gemiddeld 80 km per uur. Hij vertrekt om 7.45 uur uit Gouda. Onderweg drinkt hij een kop koffie. Dat duurt 20 minuten. Hoe laat komt oom Piet in Venlo aan?
A. 10.35 uur
B. 11.35 uur
C. 9.55 uur
D. 10.15 uur

Op een dergelijk moment heb je nog helemaal geen koffie op. Naast bovenstaande som zijn er nog negen te gaan, ook met kubieke meters, de oppervlakte berekenen en omrekenen naar liters water. Het moge duidelijk zijn dat ik meer taalkundig aangelegd ben, de exacte hoek van mijn hersenen is minder ontwikkeld. Zoon J. uit groep zeven van de basisschool beschikt over uitstekende rekenvaardigheden, maar zijn prefrontale cortex is nog niet helemaal gereed. Daardoor mist hij het vermogen om op tijd aan iets te beginnen, daar zou zijn moeder hem in moeten begeleiden. Gelukkig waren de sommen om 8.20 uur af, een topprestatie.
Volgende week gaan we alles goed plannen. Sommen, topografie en een boekbespreking over Pietje Puk voor jongste J. met de personages Bakker Fijnebol, Bertus Kromspijker en slager Bram Bom.

Liefhebbers van rekensommen kunnen het juiste antwoord van vraag 1 insturen door op het potlood te klikken en een reactie te geven. Zoon J. kan dan in de voetsporen treden van zijn moeder en het ingestuurde werk nakijken.

Reacties

  1. Ik zou als Oom Piet met 80 km per uur helemaal de weg niet op gaan maar lekker de trein pakken, misschien is hij er dan nog wel eerder en uitgerust.
    Leuk die sommen ik was ook altijd goed in wiskunde.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Inderdaad, 80 km per uur is erg gevaarlijk op de snelweg! Hoewel, in de som wordt dan wel over gemiddeld 80 km per uur gesproken, maar hoe oud zijn de sommen van de meester? Misschien gebruikt hij de opdrachten al vreselijk lang.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

In een juichpak kijken naar voetbal van Oranje

Wie heeft de pet van tante Jet?

Rain, nice! Regenwater op Saba wordt goed gebruikt.