Frisse wind waait door politiek

Gisteren zat ik gekluisterd aan de buis. Er werd een debat gevoerd over het wandelgangenakkoord, dat verrassend snel tot stand is gekomen. Jolande Sap verdedigde met vuur haar standpunten, woordvoerders van de PvdA en van de SP gaven tegengas. Zij hadden echter niet meegewerkt aan het tot stand komen van het akkoord.Ik vermoed dat Nederland door de gemaakte afspraken goed overkomt als handelspartner.

Hoe zou het werken, zo veel vergaderen in een korte tijd? Jan Kees de Jager rende waarschijnlijk van overleg naar overleg. Niet iedereen werd aan de onderhandelingstafel uitgenodigd, niet iedereen wilde deelnemen. Maar er zou vaker op deze manier geregeerd moeten worden. Partijleden van diverse achtergronden wisten toch tot een akkoord te komen. Ik denk dan ook erg praktisch. Er was een slaappauze, hebben de politici pizza's gegeten? Is er snel een Indisch buffet geleverd? Of zaten de dames en heren gewoon goedkoop aan de frites, kroketten en frikadellen? Waren er 's avonds laat pinda's voor de energie? Misschien kon er in deze zware tijden nog een bitterbal vanaf.

Natuurlijk kleven er ook nadelen aan de nieuwe begroting. De SP en PvdA merkten al op dat de afspraken tijdelijk zijn, er volgen verkiezingen in september. Voor ons pakt de nullijn voor ambtenaren erg ongelukkig uit. Alles wordt duurder, de benzineprijzen zijn torenhoog, maar het loon stijgt niet mee. Het is mooi dat bezuinigingen op het persoonsgebonden budget verzacht worden. Er waait een frisse wind door Nederland. Zou dezelfde wind de mensen moed kunnen geven? Met een flinke storm worden de crisissentimenten wellicht weggevaagd.

Reacties

Populaire posts van deze blog

In een juichpak kijken naar voetbal van Oranje

Wie heeft de pet van tante Jet?

Rain, nice! Regenwater op Saba wordt goed gebruikt.